MonumentFor
monumente
 
Avântul Țării
Ansambluri și Grupuri Statuare
Avântul Țării
Autor: Emil W. Becker, Arh. Arghir Culina
Anul amplasării: 1925
Cod LMI: B-III-m-B-20013
Cod DGAPMFP: 1.001
Tip de proprietate: Dispoziția Primarului General al Mun. București nr. 1685/1999
Localizare: Piaţa Valter Mărăcineanu
Despre monument

Avântul țării este un grup statuar aflat în Piața Valter Mărăcineanu și creat de către sculptorul Emil W. Becker în jurul anului 1921. A fost amplasat inițial, în 1925, pe Calea Griviței, pe scuarul de la întersecția străzii Mircea Vulcănescu cu Calea Griviței. Monumentul este turnat în bronz, iar soclul este format din blocuri de beton acoperite cu plăci de travertin de Deva, plăci decorate cu elemente de piatră.

Statuia a fost ridicată pentru omagiera eroii români căzuți la datorie în timpul Campaniei militare a României în Bulgaria (1913). Lucrarea ilustrează două personaje alegorice, o femeie ce flutură un drapel și un militar ce ține în mână o armă și pare avântat în luptă. La picioarele celor două personaje stă un vultur din bronz, ce are aripile deschise. Pe soclu este amplasat un medalion pe care este înscripționat numele monumentului „Avântul Țării”.
Avântul Țării

Simbolistică

Pe piedestalul monumentului, de formă piramidală, cu colțurile rotunjite se află un grup
statuar turnat din bronz, format din două personaje alegorice: o femeie, simbolizând Patria, care ține în mâna dreaptă un drapel fluturând, și un militar român cu arma în mâna dreaptă, prezentat în avântul atacului. La baza grupului statuar se află un vultur din bronz, cu aripile larg întinse simbolizând elanul jerfelnic de apărare a patriei. Frunzele de laur din cioc simbolizează recunoștința Patriei pentru eroismul arătat pe câmpul de luptă.

Descriere tehnică

Material: statuie: bronz, soclu: blocuri beton, acoperit cu plăci din  travertin de Deva, cu elemente decorative din piatră
abac: blocuri beton, acoperit cu plăci din  travertin de Deva cu o cunună de frunze de laur din bronz.

Despre autor

Monumentul „Avântul Țării” a fost realizat de către Emil Wilhelm Becker (7 iulie 1881 – 1952), sculptorul Casei Regale a României.    

Sculptorul s-a născut la București și a fost elev al maestrului Ion Georgescu, directorul școlii de Belle Arte.  Și-a continuat studiile la Academia Breza din Milano, iar din 1904 a studiat sculptura și arhitectura la Institutul Regal de Arte din Munchen.

Dintre operele sale pot fi amintite „Mausoleul de la Mărășești” sau „Mormântul ostașului necunoscut” din București. A fost membru fondator al Sindicatului Artelor Frumoase în 1921.