Orice vizitator al parcului Cișmigiu a observat, fără îndoială, statuia discretă, aflată într-un generos spațiu verde, numită „Monumentul Eroilor Francezi”.
Opera este un simbol al recunoștinței pentru o țară cu care România a avut de-a lungul timpului o relație special - Franța. Nu trebuie să uităm că România modernă s-a constituit prin Mica Unire care s-a putut realiza și datorită intervenției Franței, cu implicarea nemijlocită a lui Napoleon al III-lea, azi o personalitate mai puțin amintită în cărțile de istorie. Nu poate fi uitat nici ajutorul dat în Primul Război Mondial de către Republica Franceză, care a trimis un corp de soldați și ofițeri, celebra misiune franceză condusă de generalul Henri Mathias Berthelot. Nu în ultimul rând, Franța a avut un rol important în semnarea tratatelor de pace de după Primul Război Mondial, confirmând noile granițe ale României întregite.
Statuia dedicată soldaților francezi impresionează prin frumusețe și simplitate. Grupul statuar din marmură de Carrara înfățișează o soră medicală care se apleacă asupra unui soldat rănit. Soclul are forma unui trunchi de con așezat pe o treaptă, iar inscripția este un omagiu dedicat ostașilor francezi căzuți pe câmpul de luptă, pe pământ românesc, în timpul Marelui Război (1916-1919). Pe sculptură, în partea dreaptă jos, este scris numele autorului, localitatea și anul realizării.
Monumentul a fost inaugurat la 25 octombrie 1922, în cadrul unei ceremonii la care au participat Ion I. C. Brătianu, mareșalul Foch, generalul Weygand și generalul Berthelot.
Misiunea franceză în România a fost inițial alcătuită din 21 de ofițeri și era condusă de generalul Berthelot. Până în anul 1917, numărul participanților avea să se ridice la 430 de ofițeri și 1.150 de soldați, care au contribuit la reorganizarea armatei române.