MonumentFor
monumente
 
Izvorul Sissi
Monument Fântână
Izvorul Sissi
Autor: Ioan C. Dimitriu (Dumitriu)
Anul amplasării: 1927
Cod LMI: B-III-m-B-20050
Cod DGAPMFP: 1039
Tip de proprietate: Disp. Primar General nr. 1685/1999
Localizare: Grădina Cișmigiu
Pe una din aleile principale din Cișmigiu, față în față cu Rondul Roman, se află unul dintre monumentele cele mai frumoase din parc. Umbrită de copacii bătrâni care o  flanchează, pe o bucată de teren care odată aparținuse familiei Stefanidi și pe care aceștia o donaseră Primăriei pentru amenajarea grădinii, este amplasată statuia pe care bucureștenii o cunosc sub numele de Izvorul Sissi. 
Deși statuia din marmură pare a fi mai degrabă desprinsă din decorul unui cimitir, joaca și chicotele copiilor care o împresoară, îi îndulcesc oarecum tristețea. O femeie drapată într-o lungă mantie albă, care îi acoperă deopotrivă umerii și capul plecat, toarnă apă dintr-un ulcior cu toarte, împodobit cu motive geometrice. Pare a uda niște flori nevăzute, sădite pentru cineva drag.
Izvorul Sissi
Monumentul o reprezintă pe mama unei copile, îndurerată de moartea fiicei ei, care toarnă apă dintr-un ulcior. Statuia a fost ridicată la dorința familiei Stefanidi, după ce fiica acestora Sissi, a încetat din viață la vârsta de numai douăzeci și unu de ani.

Descriere tehnică

Dimensiuni: statuie: 2,50 m, soclu: 0,60 m
Material: statuie: marmură soclu: piatră
Pe soclulu este inscripționat: IZVORUL SISSI INCHINAT SCUMPEI MELE COPILE SISSI STEFANIDI

Despre autor

Sculptura este realizată de către sculptorul român Ioan C. Dimitriu (1890 – 1964). Acesta a studiat artele frumoase la Școala de Belle Arte din București cu maeștrii Dimitrie Paciurea și Frederic Storck. Între 1913 și 1914 a studiat la Academia Julian din Paris. S-a afirmat ca autor de monumente dedicate eroilor din Primul Război Mondial, dar și prin numeroase busturi ale unor personalități ale științei și culturii românești.
A avut numeroase expoziții personale în București, dar și participări la expoziții colective. A expus la Salonul Oficial din Paris în 1914. A fost distins în 1911 cu Premiul Salonului Oficial și în 1943 cu Premiul Ministerului Artelor.