Bustul din Cișmigiu evocă personalitatea lui Duiliu Zamfirescu (n. 30 octombrie 1858, Dumbrăveni, Vrancea – d.3 iunie 1922, Agapia).
Duiliu Zamfirescu s-a născut în Plăineștii Râmnicului Sărat la 30 octombrie 1858. Deși în anii maturității obișnuia să facă referiri la descendența sa aristocratică, ce ar fi coborât până la împărații Bizanțului, tatăl său a fost Lascăr Zamfirescu, un prosper boier de țară, iar mama sa Sultana era sora marelui arhitect român Ion Mincu.
A urmat cursurile facultății de drept din București și după o scurtă perioadă petrecută în magistratură, s-a îndreptat către activitatea diplomatică. Fiind un bun vorbitor al limbii italiene, a fost numit secretar de legație la Roma, post pe care l-a ocupat aproape 18 ani. Acolo a cunoscut-o pe viitoarea sa soție Henriette Allievi, fiica unui bancher și politician italian.
După război a fost ministru de externe, în cabinetul condus de Alexandru Averescu. A fost senator de Putna, iar între 1920 - 1922, Președinte al Camerei Deputaților.
Primele sale încercări literare, poezii de factură romantică, sunt publicate în Ghimpele. Adevăratul debut îl are însă cu poemul Levante și Calavryta în revista Literatorul, în anul 1880. Face parte și din redacția României Libere unde semnează cronica artistică, teatrală și literară cu pseudonimul Don Padil.
Cea mai importantă perioadă pentru creația sa literară a fost cea petrecută în Italia, între anii 1893 și 1900. Atunci a publicat trei volume de poezii: Alte orizonturi în 1894, Imnuri păgâne în 1897 și Poezie nouă în 1899, dar și prozele Novele și Novele romane în 1896.
În aceeași perioadă a publicat în Convorbiri Literare lucrările sale cele mai importante, cele trei romane din ciclul Comăneștenilor, Viața la țară, Tănase Scatiu și În război, pe care abia mai târziu avea să le publice în volum. Trebuie amintit faptul că Viața la țară este prima încercare de roman ciclic din literatura română. Romanul a fost tradus în limba engleză în anul 1926, apoi în italiană în 1932 și în franceză în 1939, cu o prefață de Paul Valery.
În bustul pe care sculptorul Alexandru Călinescu i l-a făcut lui Duiliu Zamfirescu, pentru Rotonda Scriitorilor din Cișmigiu, se simte ca în majoritatea portretelor sale, interesul pentru reprezentarea realității și accentul realist. În prezentarea complexei personalități a scriitorului, să aruncăm și o privire dincolo de luciul marmurei, pentru că există un motiv pentru care contemporanii i-au dat scriitorului supranumele de Duelius Superbus. S-a duelat de cinci ori în decursul vieții.