MonumentFor
monumente
 
Monumentul Comun Martin Luther și Jean Calvin (Monumentul Reformei Protestante)
Monumente
Monumentul Comun Martin Luther și Jean Calvin (Monumentul Reformei Protestante)
Autor: Ionel Stoicescu
Anul realizării: 2022
Anul amplasării: 2022
Localizare: Str. Ion Câmpineanu 30/Știrbei Vodă (fosta Cale Calvină)

Despre monument

Ocupând o suprafață de cca 16 m pătrați, ansamblul este situat în spațiul verde delimitat de strada Știrbei Vodă, fostă Calea Calvină, aleea carosabilă spre parcarea Sălii Palatului și aleea pietonală care traversează spațiul din apropierea Sălii Palatului (Str. Ion Câmpineanu 30, Spațiul Public Sala Palatului, sector 1, București).

Monumentul, realizat din piatră naturală, reprezintă o biblie deschisă, pe coperta căreia sunt plasate efigiile în bronz ale lui Martin Luther (1483-1546) și Jean Calvin (1509-1564). În tradiția protestantă, Biblia ocupă o poziție privilegiată, ea fiind considerată sursa supremă și unică de revelație divină. Principiul Sola Scriptura, implică idea că ființa lui Dumnezeu și voința lui pot fi cunoscute numai prin Scriptură, respectiv prin studiul Scripturii.

Blocul masiv din piatră are dimensiunile de 2,30 m x 2,30 m și înălțimea de 3,60 m, fiind încastrat pe o platformă înconjurată de o lentilă cu suprafața bombată, ușor ridicată față de nivelul platformei.

 

Despre personalitățile omagiate

Cunoscut ca „Părintele Reformei”, Martin Luther (1483 – 1546) a fost profesor de științe biblice la Universitatea din Wittenberg. Tezele sale au contribuit la înnoirea Bisericii Universale, Martin Luther fiind promotorul unei schimbări fundamentale a credinței prin traducerea Bibliei în limba germană. Redactarea celebrelor sale 95 de teze, lipite de Luther pe ușa bisericii din Wittemberg, denunțau practicile profund imorale ale clerului, militând pentru o reîntoarcere la principiile simple ale creștinismului timpuriu și pentru reformarea clerului catolic.

Reformator al religiei  creștine, Jean Calvin (1509 – 1564), profesor de teologie la Geneva, a publicat un manual pentru creștinul  reformat, care a devenit cea  mai importantă lucrare teologică a Reformei, propovăduind o viață în credință ”după Scriptură și Cuvântul lui Dumnezeu, fără liturghii, statui, idoli sau alte abuzuri papale”. Calvin a arătat că această credință biblică era mai mult decât o doctrină, fiind o cale morală de a trăi viața înseși, reorganizând, astfel, structura religioasă și politică a orașului conform perceptelor Bibliei.

Doctrina religioasă calvinistă este oarecum diferită față de cea a lui Martin Luther, în ceea ce privește ritualul practicării cultului, fiind considerată o radicalizare a luteranismului.

Descriere tehnică

Dimensiuni monument:
h = 3.60 m; L = 2.30 m x l = 2.30 m

Material:
piatră de Vrața         

Despre autor

Lucrarea a fost realizată de sculptorul Ionel Stoicescu (n. 25 aprilie 1968), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Autorul lucrării a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Decorative, secția Sculptură, din cadrul Academiei de Artă București. Ionel Stoicescu este autorul restaurării a numeroase monumente, printre care monumentul lui Dinicu Golescu din București, monumentul Dr. Constantin I. Istrati, monumentul lui Mihail Cantacuzino, monumentul Eroilor de Geniu – Leul și monumentul I.C. Brătianu, reamplasat în Piața Universității.

Dintre  lucrările sale amintim: ”Monumentul Părinților Fondatori ai Uniunii Europene”, amplasat pe ”Insula Trandafirilor” din Parcul ”Regele Mihai I”, ”Bustul lui Panait Istrati”, expus în Elveția, lucrarea monumentală ”Metafora vieții”, ”Bustul doctorului Dan Setlacek”, ”Bustul fotbalistului Titus Ozon”.