MonumentFor
noutăți
 
Proiecte
 
2023-03-27
”Puterea și fascinația monumentelor. Oamenii locului. 2023” START pentru concursul de modelaj dedicat elevilor din secțiile de sculptură ale liceelor de artă bucureștene - 27 martie – 28 aprilie 2023

Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public –  Monument For organizează în luna aprilie 2023 concursul de modelaj ”Puterea și fascinația monumentelor. Oamenii locului. 2023”, eveniment găzduit de Liceul de artă ”D.Paciurea”.

Concursul reprezintă un pas esențial în formarea viitorilor studenți, tineri artiști din domeniul sculpturii și artelor vizuale și include activități care își propun să reveleze sensul, frumusețea și nevoia monumentelor de for public în peisajul urban actual, ca semne ale memoriei colective, generatoare de identitate cultural-istorică ale comunității locale.

Conceptul concursului de modelaj  se fundamentează pe câteva gânduri ale lui Constantin Brâncuși, care afirma: ”Arta nu face decât să înceapă continuu…(…) Arta, poate cea mai desavarșită, a fost concepută în timpul copilăriei umanității, căci omul primitiv uita de grijile cele domestice și lucra cu multă voioșie. Copiii posedă această bucurie primordială”. 

Tema concursului de modelaj, în anul 2023, se concretizează în jurul personalităților care au contribuit la dezvoltarea culturii și vieții românești, a căror creație este prezentă încă și vibrează în conștiința și inimile românilor, în special ale bucureștenilor, activând continuu identitatea națională. Vor fi  realizate portrete și busturi ale unor personalități care au trăit, au dat putere și ”au sfințit locurile” (genius loci) în care și-au edificat viața și opera. 

Cele mai reușite lucrări vor fi turnate în ipsos și expuse în spațiul DGAPMFP Monument For din str. Știrbei Vodă nr.37A. Juriul, format din pedagogi și artiști  de notorietate, va acorda premii și mențiuni.

Lucrările premiate la concursul de modelaj vor fi acompaniate și de câteva lucrări de licență ale studenților Universtității Naționale de Artă București, Departamentul de sculptură, marcând și prezentând publicului etape de formare artistică.

Concursul de modelaj ”Puterea și fascinația monumentelor. Oamenii locului. 2023” se va desfășura în perioada 27 martie – 28 aprilie 2023 și este gândit în contextul evenimentelor care definesc luna APRILIE a fiecărui an, luna care  marchează, și la nivel mondial, trei repere culturale puternice pentru domeniul patrimoniului cultural, al patrimoniului cultural imobil în care se înscriu și monumentele de for public, respectiv, 15 aprilie, Ziua Mondială a Artei, aleasă în memoria marelui artist Leonardo da Vinci, 18 aprilie, Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor)   și 29 aprilie, ultima zi de sâmbătă a lunii, Ziua Internațională a Sculpturii, prin care se aduce în atenția publicului recunoaşterea contribuţiei sculptorilor și artiştilor vizuali la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Calendarul desfășurării concursului de modelaj îl găsiți, în Regulamentul de concurs, pe site-ul monumentfor.ro.

Documente Adiționale