Grădina cu Cai
Pe locul Pieței Kogălniceanu se afla pe timpuri Grădina cu Cai, a cărei amintire este în continuare păstrată de denumirea unei străzi din apropiere. Aici veneau bucureștenii să vadă circul italianului Carol Serie și caii dresați de polonezul Dunski. Datorită acestor reprezentații și-a câștigat, de altfel, localul numele și renumele.
Între 1860 și 1865 au existat în această grădină cu nuci impunători câteva pavilioane din scânduri, unde vizitatorii puteau face... o baie caldă – baia pentru o singură persoană costa 2 sfanți, iar cea mare, pentru două persoane, 6 sfanți. Ca în mai toate grădinile de vară din secolul al XIX-lea, aici s-a ridicat și o scenă, pe care se jucau în mod constant piese de teatru, cu actorași de mâna a doua sau a treia.
Nicolae Iorga descria astfel atmosfera vechiului local: „Veneau acum la Grădina cu Cai boiernași cu haine nemțești și gusturi franțuzești; negustorime cu ifose de tejghea ghiftuită și ghete cu scârț, ca să-și mai subțieze consoartele și madmoazelele; moftangii cu jachetă lungă și pantaloni «neglijé» și elegantele în crinoline, de la vieneza Amalia Eckerbach ori de la autohtona Moazel Maria, toate cu horbotă de coafuri gurguiate și înfoiate de la «Madame Wagner aus Wien». Împrăștiau în jur suave parfumuri franțuzești, de la Marcovicioaia din Pasaj, și priviri misterioase, strecurate prin voalete subțiri ca firul de păianjen, cum nu se găseau decât la «Magasin Anglais».”
În urma tăierii bulevardului Elisabeta, continuare a axei est-vest, spre finalul secolului al XIX-lea, Grădina cu Cai a fost înlocuită de piațeta modernă și occidentală pe care o știm astăzi, aflată la intersecția cu Calea Plevnei (vechiul Pod de Pământ).
Statuia lui Mihail Kogălniceanu
Inițial doar gazonat și amenajat floral, centrul pieței va primi, în 1936, statuia marelui om politic Mihail Kogălniceanu, opera lui Oskar Han. De dimensiuni impresionante (monumentul are o înălțime totală de 9m), statuia îl reprezintă pe Kogălniceanu în postura de orator în timpul unei luări de cuvânt la pupitrul Camerei. Această atitudine a omului politic a fost aleasă de către sculptor datorită curajului cu care Kogălniceanu a citit în plen alocuțiunea (de fapt, un răspuns la o interpelare) rămasă cunoscută în istorie drept „Declarația de Independență” a Regatului României. Pe artera est-vest amintită putem constata existența unei „axe liberale”, începând cu statuia „C.A. Rosetti” (mobilând scuarul pieței omonime), apoi statuia I.C. Brătianu și, în final, statuia Mihail Kogălniceanu.