MonumentFor
evenimente
ScenARC - Spectacol de teatru labirint în Arcul de Triumf
ScenARC
ScenARC- Amilcar - Spectacol de Teatru Labirint

1 spectacol

15 performeri

Teatru Labirint

Arcul de Triumf

ScenARC

Povestea lui Amilcar

 

AMILCAR. Pe urmele fiului Eroului Necunoscut


Spectacolul „Amilcar” spune povestea emoționantă a fiului Eroului Necunoscut din Primul Război Mondial.

Leon Balby, un cronicar francez, a fost primul care a avut iniţiativa glorificării eroului necunoscut în Primul Război Mondial.

România a fost printre primele state, alături de Anglia, Italia şi Belgia, care, urmând exemplul Franţei, a decis să înalţe un monument dedicat memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.

Societatea  Mormintele Eroilor Căzuţi în Război , aflată sub înaltul patronaj al Reginei Maria, a primit însărcinarea de a stabili exact modul în care să fie ales Eroul Necunoscut

Pentru alegerea ostașului necunoscut s-a hotărât ca, începând din 11 mai 1923, să fie dezgropaţi zece soldaţi de pe câmpurile de luptă unde s-au dat marile bătălii din Primul Răboi Mondial, respectiv:  Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Tg.Ocna, Jiu, Prahova, Bucureşti, Dobrogea, Ardeal şi Basarabia.

Dacă în alte ţări fie o femeie, fie un ofiţer, au ales Eroul naţiunii, la noi s-a mers pe o cu totul altă idee :  eroul să fie ales de un suflet neprihănit de copil.

S-a decis să fie un copil orfan de război, din liceele militare existente la acea vreme în țară (Iaşi, Craiova, Chişinău, Mănăstirea Dealu de lângă Tărgovişte), având cele mai bune rezultate la învăţătură.

Amilcar Săndulescu  s-a dovedit a fi cel mai bun elev din toate cele patru licee militare, fiind primul pe lista admişilor la Liceul ,,Dimitrie Sturdza" din Craiova, obţinând media zece.

Emoțiile trăite de Amilcar în aceea zi de 14 mai 1923, ziua alegerii Eroului necunoscut, sunt relatate de acesta, în jurnalul personal, astfel :

,,În sfârșit, sosi şi ora trei, ora divină, când trebuia ca eu să aleg pe acela ce odinioară s-a jertfit pentru scumpa lui patrie. Când am ajuns la biserică stăteam ca pe ghimpi, abia aşteptam momentul când să intru, să văd cele zece sicrie. Când intru în biserică, văzui biserica veche, care cu mult mai înainte îndurase atâtea şi atâtea gloanţe care o ciuruiseră. Înăuntru erau înşirate, pe două rânduri, osemintele acelor zece eroi care se jertfiseră pentru întregirea neamului. Ce mulţime mai era!  (…)  Prin mulţimea aceea aşa de mare era şi un copil orfan, îmbrăcat jerpelit, aşteptând momentul alegerii, ca să vadă şi el unde să arunce flori, ca şi cum ar fi aruncat pe tatăl său".

După slujba religioasă, urma momentul în care trebuia ales Eroul României:

,,O mare tăcere s-a făcut în biserică”, povestește Amilcar.

”Eu m-am dus înaintea celor zece sicrie, tremurând, şi, emoţionându-mă, stăteam la îndoială, neştiind pe care să pun mâna. Dar deodată m-am dus la sicriul al patrulea. Îndemnat de conşiinţă, am pus mâna pe el. În momentul acela un mare fior mi-a străbătut tot sufletul şi mi-au venit pe buze cuvintele - Acesta este tatăl meu".

A îngenuncheat în faţa sicriului ales și cu gândul la propriul lui tată a spus:

,,Doamne, Dumnezeul meu, ai în pază pe toţi eroii neamului, ai şi pe tatăl meu".

La aproape trei luni de la solemnitatea alegerii Eroului Necunoscut, Amilcar Săndulescu, care avea doar 12 ani, a mers cu colegii săi de la liceul militar, în tabără, la Sanatoriul Militar din Techirghiol.

Era o fire melancolică, după spusele colegilor săi.  Îi plăcea, stând pe malul mării, să privească îndelung răsăriturile şi apusurile de soare. Dar în acea zi,  marea începuse să fie agitată.  Valurile erau atât de mari, încât nimeni nu avea curaj să intre în apă.

Amilcar doar admira natura dezlănţuită. A depăşit limita, dincolo de pământ, spre talazuri, doar pentru a-și curăța nisipul de pe picioare.

            Un val mare s-a năpustit asupra lui şi l-a doborât. Totul s-a petrecut în câteva secunde. Al doilea val a venit şi a tras plăpândul trup, ca şi cum n-ar fi vrut să dea drumul „prăzii” pe care tocmai o dobândise.

Abia târziu, spre seară, nemiloasele valuri au aruncat la mal corpul neînsufleţit al lui Amilcar. Ca şi cum natura luase numai ce-i trebuia: sufletul.

"Amilcare, destinul a vrut astfel cu tine, şi ceea ce este scris în Cartea Destinului este lucru sfânt şi se împlineşte, căci asta-i vrerea lui Dumnezeu. Tu ai încetat să mai fii al familiei, al şcolii, tu ai devenit Fiul Eroului Necunoscut, tu ai devenit copilul suferinţelor şi umilirilor, speranţa şi chezăşia zilei de mâine a Neamului", a spus în cuvântul de la înmormântare profesorul Balaban.



Data și ora evenimentului

Evenimentul ScenARC va avea loc în zilele de 7 - 8 octombrie, 14-15 octombrie și 21-22 octombrie 2023, în intervalul orar 16.00 - 20.00. Intrarea este liberă, accesul se va face pe baza unui cod unic care poate fi obținut prin scanarea codului QR de la intrare.

Urmează, așadar, trei weekend-uri în care turiștii și bucureștenii se vor putea bucura de o experiență culturală deosebită.

ScenARC