MonumentFor
evenimente
Sculptori pentru viitor 2023
05 - 28 Aprilie 2023
Expoziție de sculptură contemporană și concurs de modelaj
Luna aprilie a fiecărui an este marcată, la nivel mondial, de celebrarea a trei momente reprezentative pentru pentru domeniul patrimoniului cultural, respectiv, 15 aprilie, Ziua Mondială a Artei, aleasă în memoria marelui artist Leonardo da Vinci, 18 aprilie, Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor și 29 aprilie, ultima zi de sâmbătă a lunii, Ziua Internațională a Sculpturii, prin care se aduce în atenția publicului recunoaşterea contribuţiei sculptorilor și artiştilor vizuali.

Ziua Internaţională a Monumentelor și Siturilor este dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, reprezentând totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii, a relevanţei acestuia, dar şi a vulnerabilităţii sale. De asemenea, sunt relevate eforturile necesare protecției şi conservării patrimoniului cultural.

Pentru a celebra evenimentele lunii aprilie, Monument For continuă tradiția concursului de modelaj dedicat liceelor de artă din București, un pas esențial pentru formarea viitorilor studenți și tineri artiști din domeniul sculpturii.
În 2023, tema concursului de modelaj este ”Puterea și fascinația monumentelor. Oamenii locului” având ca punct de inspirație personalitățile care au contribuit la dezvoltarea culturii și vieții românești, a căror creație este încă prezentă și vibrează în conștiința și inimile românilor, în special ale bucureștenilor. Vor fi realizate portrete și busturi ale unor personalități care au trăit, au dat putere și ”au sfințit locurile” (genius loci) în care și-au edificat viața și opera.

Organizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București, Departamentul de Sculptură, concursul de modelaj se va finaliza cu vernisajul expoziției, în data de 24 aprilie, începând cu ora 14.00, în spațiul din La Cetate - Grădina Cișmigiu (intrarea Schitu Măgureanu). Vor fi expuse cele mai bune lucrări ale elevilor, alături de lucrările de licență ale studenților UNArte București.
În același spațiu, în data de 28 aprilie 2023, o zi memorabilă pentru cei mai talentați elevi, vor fi înmânate premiile concursului de modelaj.
Concurs de modelaj Sculptori pentru viitor 2023

Tema concursului de modelaj, în anul 2023, se concretizează în jurul personalităților care au contribuit la dezvoltarea culturii și vieții românești, a căror creație este prezentă încă și vibrează în conștiința și inimile românilor, în special ale bucureștenilor, activând continuu identitatea națională. Vor fi realizate portrete și busturi ale unor personalități care au trăit, au dat putere și ”au sfințit locurile” (genius loci) în care și-au edificat viața și opera. 

Concursul de modelaj este un pas esențial pentru formarea viitorilor studenți, tinerilor artiști și include activități care își propun să reveleze sensul, frumusețea și nevoia de monumente de for public în peisajul urban actual, ca semne ale memoriei colective și generatoare de identitate cultural-istorică ale comunității locale.

Etapa de înscriere s-a finalizat, iar mentorii ediției actuale au selectat 10 elevi, câte 5 elevi de la liceele de artă din București,de la Liceul "Dimitrie Paciurea" și de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", elevi în clasele a XI-a și a XII-a.  

În data de 5 aprilie 2023, elevii vor intra în sălile Liceului” D. Paciurea” și preț de câteva ore vor fi însoțiți în procesul creativ de doi mentori, respectiv domnul Cristian Pentelescu, profesor sculptură, Liceul de artă ”NicolaeTonitza” și de domnul Nicolae Stoica, profesor sculptură, Liceul ”D. Paciurea”.

Un juriu format din artiști și pedagogi de notorietate va evalua lucrările tinerilor artiști, cele mai bune șase lucrări din cele 10 prezentate fiind ulterior expuse “La Cetate”- Grădina Cișmigiu, în perioada 24-28 aprilie 2023.  
Anunțarea câștigătorilor concursului de modelaj va avea loc în data de 8 aprilie 2023, pe site-ul Monument For (www.monumentfor.ro).

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 24 aprilie, începând cu ora 14.00.

Premierea celor mai bune lucrări va avea loc în data de 28 aprilie 2023, ora 14.00.

Juriul

  • Președinte juriu prof.univ.dr Darie DUP, Dep. Sculptură a UNA București
  • Carmen TEPȘAN, membru Filiala de Sculptură a UAP
  • David Gabriel TĂICUȚU, membru Filiala de Sculptură a UAP
Expoziția de sculptură - Oamenii locului

Vă așteptăm în spațiul de la ”La Cetate”- Grădina Cișmigiu, intrarea din str. Schitu Măgureanu,  să vă delectați spiritul și interesul pentru frumos, vizitând expoziția ”Puterea și fascinația monumentelor. Oamenii locului” și să vă reîntâlniți cu ipostazele mediate de tinerii artiști ale unor personalități care au marcat istoria, cultura și civilizația românilor.

Concursul Sculptori pentru viitor și-a desemnat câștigătorii. Dintre cele 10 lucrări prezentate juriului, șase (Premiul I, Premiul II, Premiul III și cele 3 mențiuni) vor fi fost transpuse în ipsos, panotate și expuse publicului.

Portretele lui Eugen Ionescu, Lucia Sturza Bulandra și Sergiu Celibidache sunt câștigătoarele ediției din 2023. Tema concursului a fost ”Puterea și fascinația monumentelor. Oamenii locului”.

Maria Andreea Dumitru, elevă în clasa a XI-a la Liceul de artă ”N.Tonitza”, este câștigătoarea premiului I. Valentina Epure, elevă în clasa a XI-a a Liceului ”D. Paciurea”, care a surprins trăsăturile acute, blând-ironice ale marii doamne a scenei românești, Lucia Sturzda Bulandra, este recompensată cu premiul II. Liceul de artă ”N.Tonitza” revendică premiul al III-lea prin lucrarea elevei Mălina Ardelean, din clasa a XI-a, dedicată unui pururea tânăr Sergiu Celibidache. Vor fi expuse, deopotrivă, lucrările care au primit mențiune, respectiv un Taciturn bust al lui ”G. Enescu” realizat de Dumitraș Flocea din clasa a XII-a a Liceului de artă ”N. Tonitza”, un visător portret al aviatorului Aurel Vlaicu, în viziunea Anei Maria Danilescu, de la Liceul ”D. Paciurea” și un senin portret al celui mai mare sculptor al modernității, Constantin Brâncuși, a cărui stare inefabilă a fost imortalizată de Amina Petroșanu, din clasa a XI-a a Liceului ”D. Paciurea”.

Portrete puternice, expresive și memorabile sunt prezentate publicului care se va întâlni cu ipostaze transpuse în lut, apoi în ipsos, ale filosofului Petre Țuțea (realizat de Flavia Bugnar, clasa a XII-a a Liceului ”D. Paciurea”, Liviu Ciulei (în viziunea lui Paul Toma), Amza Pellea, redat maiestuos de Bogdan-Alexandru Georgescu, ambii elevi în clasa a XI-a a Liceului de artă ”N. Tonitza” și chipul de o tristețe suavă a poetului ploii, George Bacovia, transpus în lut de Mihaela David, clasa a XII, de la Liceul ”D. Paciurea”.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 24 aprilie, începând cu ora 14.00, în prezența mentorilor, profesorii de specialitate, domnul Cristian Pentelescu și Nicolae Stoica, precum și a membrilor juriului, prof.univ.dr. Darie Dup, Carmen Tepșan și David-Gabriel Tăicuțu, membri ai Filialei de Sculptură a UAP București.

Alături de cele 6 lucrări ale elevilor, vor fi expuse lucrări de licență ale studenților de la UNArte București, Departamentul de Sculptură

Premierea celor mai bune lucrări ale elevilor va avea loc în data de 28 aprilie 2023, de la ora 14.00, „La Cetate”- Grădina Cișmigiu, intrarea din str. Schitu Măgureanu.

PARTENERI
Sculptorii 2023